سلام، سید احمد سیدی مطلق هستم، کارآفرین و بنیانگذار مفهوم پزشک کسب و کار در ایران؛ موضوع بحث امروزمان با توجه به روز ملی کارآفرینی حول محور کارآفرین و کارآفرینی می چرخد. کارآفرینی کار آسانی نیست. در واقع میتوان گفت که کارآفرین بودن حتی از زندانی بودن در یک سلول تنگ و تاریک هم سخت تر است. کارآفرینی به طور کلی زندگی ما را تغییر داده و به آینده ما شکل داده است. با به رسمیت شناختن کارآفرینان و روز کارآفرینی در تاریخ 6 مرداد ماه، این روز به عنوان روز ملی کارآفرینی نام گذاری شده است.
کارآفرین کیست؟ یک کارآفرین فردی است که به آفرینش کارهای کوچک و بزرگ می پردازد و همه ی خطرات و پاداش های سرمایه گذاری اش را خود در بر میگیرد. کارآفرین معمولا به عنوان یک نوآور، منبع ایده های جدید، کالا ها و خدمات دیده می شود.
کارآفرین و کارآفرینی در نگاه اول با هم یک شکل به نظر می رسند اما با کمی تعمق مشخص است که تفاوت اساسی با هم دارند .کارافرین فاعل و ایده پرداز وخلاق وسرمایه گذاری است که کسب و کار وکارآفرینی را ایجاد می کند. در اشتباه محاوره ای اغلب کسی که تجارت خود را آغاز کرده است، کارآفرین خطاب میشود. همچنین با شنیدن واژه کارآفرین، ما تمایل داریم آن را به فردی که سرمایهگذاریهای خود را شروع کرده است، نسبت دهیم. در حقیقت تعریف رسمی کارآفرینی، فرآیند شروع یک تجارت یا سازمان برای سودآوری یا تأمین نیازهای اجتماعی است. ما از این عبارت برای سود یا نیازهای اجتماعی استفاده کردهایم تا کارآفرینی تجاری را از کارآفرینی اجتماعی و خیریه جدا کنیم.
یک کارآفرین کسی است که یک مدل تجارت را توسعه میدهد، سرمایه فیزیکی و انسانی لازم برای شروع یک سرمایهگذاری جدید را فراهم میکند، آن را عملیاتی میکند و مسئول موفقیت یا شکست آن است. توجه داشته باشید کار آفرین مسئول موفقیت یا شکست است زیرا کارآفرین از مدیر حرفهای متمایز است؛ به این معنی که کارآفرین یا سرمایه خود را از منابع خود سرمایهگذاری میکند یا سرمایه را از منابع خارجی افزایش میدهد و در نتیجه مسئول شکست و همچنین پاداش در صورت موفقیت است، بین کارآفرین و مدیر حرفه ای کسب وکار تفاوت زیادی وجود دارد در حالیکه مدیر حرفهای کار اختصاص داده شده به وی را با در نظر گرفتن پرداخت پول به انجام میرساند. بهعبارت دیگر، کارآفرین علاوه بر خلق یک شرکت جدید، ریسکپذیر و نوآور است در حالیکه مدیر حرفهای تنها اجراکننده است.
کارآفرینان ویژگی های منحصر به فردی دارند. کارآفرین باید ابتکار عمل داشته باشد و یک ایده تغییر یا یک مفهوم بالقوه جدید را که میتواند در بازار شلوغ موفق شود، ارائه دهد. کارآفرین بستر فعالیت سرمایه گذار را فراهم می کند. توجه داشته باشید که سرمایهگذاران معمولاً تمایل به سرمایهگذاری در ایدهها و مفاهیمی دارند که احساس میکنند بازده کافی برای سرمایه و سرمایهگذاری خود را ایجاد میکنند و از اینرو، کارآفرین نیاز به یک ایده واقعاً ابتکاری برای سرمایهگذاری جدید دارد.
قدرت رهبری تیم کاری یکی دیگر از ویژگی های کارافرین است. صرفنظر از این، کارآفرین بهعلت ساخت یک سازمان یا سرمایهگذاری از ابتدا و ارتباط با کارکنانش و همچنین اطمینان دادن به سهامدارن از موفقیت در این سرمایهگذاری، نیاز به داشتن مهارتهای مدیریت سازمانی و مدیریتی عالی دارد.
کارآفرین با قدرت رهبری جمعی باید برای کارکنانش الهامبخش باشد و همچنین فردی با ویژگی آیندهنگری با حس مأموریت شناخته شود زیرا مهم است که کارآفرین، سرمایهگذاری را با انگیزه کرده و هدایت کند. این بدان معنی است که رهبری، ارزشها، مهارتهای ساخت تیم و تواناییهای مدیریتی، مهارتها و ویژگیهای کلیدی هستند که یک کارآفرین باید داشته باشد.
خطر پذیری شاخصه اصلی کارآفرین است و روحیه رودروشدن با مشکلات بسیار قابل لمس است. کارآفرینی و مهارتها و ویژگیهای مورد نیاز کارآفرینان همراه با چگونگی تعامل آنها در تخریب خلاقانه را مورد بحث قرار دادیم. این بدان معنا نیست که همه کارآفرینان موفق هستند؛ زیرا این واقعیت وجود دارد که آنها میتوانند قربانی تخریب خلاقانه شوند.
علی رغم اینکه چندسالی است که در کشور ما بستر مناسبی برای فعالیت کارافرینان به گونه ای فراهم شده است که بتوانند برای کارافرینی نقش موثری داشته باشند اما در کشورهای دیگر سالیان سال است که کارافرینان در اقتصاد کشورشان نقش افرین هستند. به دليل نقش و جايگاه ويژه كارآفرينان در روند توسعه و رشد اقتصادي، بسياري از دولتها در كشورهاي توسعه يافته و درحال توسعه تلاش ميكنند با حداكثر امكانات و بهرهبرداري از دستاوردهاي تحقيقاتي، شمار هر چه بيشتري از جامعه را كهداراي ويژگيهاي كارآفريني هستند به آموزش در جهت كارآفريني و فعاليتهاي كارآفرينانه تشويق و هدايت كنند.
در پایان،"کارآفرینان موتور محرکه کسب وکار ها هستند." کارآفرینان با اشتغال زایی وکارافرینی برای ارتقا امنیت شغلی و آرامش در جامعه نقش موثری دارند با این قبیل نقش هاست که کارآفرینان جایگاه ارزنده ای در هرجامعه ای دارند.