گوگل وبمستر تولز مجموعهای از ابزارهای کنترل و مدیریت سئو سایت میباشد. در پنل مدیریت این مجموعه اطلاعاتی همچون: میزان سلامت سایت، واژگان کلیدی ورودی سایت، تعداد صفحات ایندکس شده و ... در اختیار شما قرار میگیرد. چیزی که باعث میشود این ابزار ضروری به نظر برسد کاربرد آن در شرایط بحران است که کمک زیادی به شما جهت رفع مشکلات خواهد کرد. در این محتوا از سایت پزشک کسب و کار قصد داریم شما را با گوگل وبمستر تولز، مزایا، کاربرد آن، نحوۀ کار با گوگل وبمستر تولز، تفاوت آن با گوگل آنالیتیکس آشنا میکنیم و در انتها به بیان ضرورت و دلایل یادگیری گوگل وبمستر تولز و افرادی که باید در این زمینه آموزش ببینند، میپردازیم.
گوگل وبمستر تولز چیست؟ دارای چه امکاناتی است؟
گوگل وبمستر تولز (Webmaster Tools به معنی ابزارهای مدیران وب) که اخیراً به سرچ کنسول گوگل تغییر نام داده است. البته بسیاری از اهل فن و عامه مردم هنوز گوگل وبمستر تولز را به همین نام میشناسند. در حقیقت گوگل وبمستر تولز، بستر رایگانی است که همۀ مدیران و صاحبان وبسایتهای مختلف قادر هستند به منظور نظارت بر کارکرد گوگل در وبسایت یا وبسایتهای خود و همچنین بهبود حضور ارگانیک و طبیعی خود در اینترنت از آن بهرهبرداری کنند. برخی از امکانات نظارتی گوگل وبمستر تولز عبارتند از: نمایش دامنههایی که به سایت شما ارجاع دادهاند (در اصطلاح بکلینک)، جزئیات وضعیت نمایش صفحات در جستجوها، عملکرد وبسایت موبایلی و همچنین عبارات و صفحاتی که بیشترین ترافیک را جذب کردهاند.
به عبارت دیگر گوگل وبمستر تولز یا سرچ کنسول از جمله ابزارهایی است که اگر برای نخستین مرتبه به دنبال آن بروید، قطعاً گیج خواهید شد؛ زیرا بسیاری از عناوین نسبتاً تخصصی (همچون Index Coverage)، فیلترهای مخفی و نمودارهای کمی و پیچیده در آن وجود دارد. البته باید توجه داشته باشید که هر چقدر بیشتر با این ابزار قدرتمند کار کنید، بیشتر با آن احساس راحتی خواهید داشت.
گوگل وبمستر تولز چه مزایایی دارد؟
مزیت اصلی گوگل وبمستر تولز این است که این ابزار به شما کمک میکند تا متوجه شوید وبسایت شما از نظر گوگل (بزرگترین موتور جستجوی جهان) چه جایگاه و رتبهای دارد. گوگل وبمستر تولز این امکان را به شما میدهد تا اطلاعات مهمی از وبسایت خودتان به دست بیاورید و به دنبال آن از این اطلاعات به بهترین نحو جهت پیشرفت کسبوکارتان استفاده کنید. در اینجا به مهمترین مزایای گوگل وبمستر تولز میپردازیم.
- بهینهسازی محتوا: با کمک این ابزار قادر هستید مشکلات مربوط به صفحات و محتوای منتشر شده در سایت را پیدا کنید و به سرعت آنها را ویرایش و تصحیح کنید. بعد از انجام این کار قادر هستید از طریق بخش ReIndex Content محتوای ویرایش شده را مجدداً ایندکس کنید تا این بار آن محتوا و آن صفحه از سایت شما با رتبه بهتری در نتایج جستجو نمایش داده شود.
- اطلاعرسانی مشکلات: با کمک سیستم قوی و هوشمند اطلاعرسانی مشکلات سایت توسط گوگل وبمستر تولز، شما قادر هستید در سریعترین زمان ایرادات، ارورها، حفرههای امنیتی و مشکلات مختلفی که ممکن است هر سایتی با آنها روبهرو شود را متوجه شوید و با برطرف کردن آن مشکلات، جلوی هرگونه پسرفت و آسیبهای بعدی را بگیرید.
- تقویت و بهبود عملکرد سایت: گوگل وبمستر تولز به خوبی به شما نشان میدهد که چه ابزارهایی به پیشرفت سایت شما کمک میکنند. در حقیقت وبمسترهای حرفهای با کمک پیشنهادات و راهکارهای گوگل وبمستر تولز میتوانند وبسایت خودشان را با سرعت و کیفیت بسیار زیادی توسعه دهند.
- ردیابی و بررسی اطلاعات مهم: با کمک گوگل وبمستر تولز قادر هستید عملکرد وبسایت خود را در صفحات نتایج جستجوهای گوگل ارزیابی کنید و متوجه شوید که کدام صفحات سایت شما در کدام جایگاههای نتایج دیده میشوند و کدامیک عملکرد مطلوبتری دارند.
گوگل وبمستر تولز چه کاربردهایی دارد؟
برخی از مهمترین کاربردهای گوگل وبمستر تولز عبارتند از:
- تشخیص افزایش و کاهش رتبه
- مشاهده میانگین نرخ کلیک خوردن
- نظارت بر Impressionها در طول زمان
- شناسایی و رفع مشکلات مرتبط با AMP
- نظارت بر Average Position در طول زمان
- مقایسه عملکرد سایت در کشورهای مختلف
- اطلاع از تعداد صفحاتی که ایندکس شدهاند.
- شناسایی آدرسهای دارای بیشترین بکلینک
- دسترسی و استفاده از نسخه قدیمی سرچ کنسول گوگل
- اطلاع از اینکه کدام صفحات ایندکس نشدهاند و دلیل آن
- شناسایی صفحاتی که بیشترین ترافیک را جذب میکنند.
- شناسایی کوئریهایی که بیشترین ترافیک را جذب کردهاند.
- شناسایی متداولترین متن لینک (Anchor Text) بکلینکها
- مشاهده نحوه نمایش آدرسهای مختلف سایت توسط گوگل
- مقایسه عملکرد سایت در جستجوهای دسکتاپی، موبایلی و تبلت
- نظارت بر مجموع تعداد صفحات ایندکس شده و خطاهای ایندکس
- شناسایی صفحاتی از وبسایت که بالاترین و پایینترین رتبه را دارند.
- شناسایی مشکلات مرتبط با نمایش سایت در موبایل (mobile usability)
- امکان بررسی نحوه نمایش صفحات از دید رباتها و اصلاح آنها (Fetch as Google)
- مشاهده آمار کوئریها و شناسایی کوئریهایی که کلیک خوردن آنها از بقیه بیشتر است.
- اطلاع از تعداد لینکهای داخلی وبسایت و شناسایی صفحات حاوی بیشترین لینک داخلی
- اطلاع از مجموع تعداد بکلینکهای وبسایت و وبسایتهایی که بیش از همه به شما لینک دادهاند.
نحوۀ کار با گوگل وبمستر تولز به چه صورت است؟
1. در مرحله نخست باید لینک زیر را در مرورگر خود وارد نمایید و سپس وارد صفحهای جدید که همان بخش ورود به سرچ کنسول گوگل یا سرچ گوگل وبمستر تولز است، خواهید شد. در این صفحه بایستی بر روی گزینه Start Now کلیک کنید (https://search.google.com/search- console/about)
2. در مرحله دوم بایستی آدرس ایمیل خود را در باکس مشخص شده وارد نمایید و سپس بر روی گزینه Next کلیک کنید. توجه داشته باشید که باید آدرس ایمیلی که قصد دارید همیشه با آن وارد سرچ گوگل وبمستر تولز خود شوید را انتخاب نمایید (در حقیقت این همان ایمیلی است که قبلاً به سرچ گوگل وبمستر تولز معرفی نمودید).
3. در مرحله سوم بایستی پسورد ایمیلی که انتخاب نمودهاید را وارد نمایید و سپس مانند مرحله پیش بر روی گزینه Next کلیک کنید.
4. در مرحله چهارم در صورتی که ایمیل و پسوردی که وارد نمودید، صحیح باشد پس از طی کردن مراحل پیش وارد صفحه اصلی سرچ گوگل وبمستر تولز خود خواهید شد.
همینطور با ذخیره اطلاعات مربوطه در Microsoft Edge خود و حافظه مرورگر در مراتب بعد قادر هستید بدون وارد کردن ایمیل و پسورد خود، وارد گوگل وبمستر تولز خود شوید.
چه تفاوتی بین گوگل وبمستر تولز و گوگل آنالیتیکس وجود دارد؟
در صورتی که سعی داشته باشید ترافیک سایت خود را بهتر بشناسید و ارزیابی کنید معمولاً دو سرویس گوگل وبمستر تولز و گوگل آنالیتیکس را به شما پیشنهاد میکند. بخش مهمی از سرویس گوگل وبمستر تولز (به تعبیر جدیدتر: کنسول گوگل) از طریق گوگل آنالیتیکس هم در دسترس است. اما در صورتی که نخستین مرتبه است که قصد دارید از این سرویسها استفاده نمایید، ما به شما پیشنهاد میکنیم که از سرویس وبمستر تولز به صورت مستقل استفاده کنید؛ زیرا گوگل آنالیتیکس دسترسی از کشور ایران را محدود (ممنوع) کرده است و لازم است برای هر مرتبه استفاده از آن به دنبال سرویسهای تغییر آدرس IP بروید که این کار زحمت و دردسر زیادی با خود به همراه دارد و از طرف دیگر گوگل آنالیتیکس پیچیدهتر است، جزئیات و تنظیمات بسیار زیادی دارد و مدیریت و کاربرد آن برای افراد مبتدی امکان دارد کمی پیچیده باشد.
به چه دلایلی باید آموزش گوگل وبمستر تولز را فرابگیرید؟
در اینجا به برخی از دلایلی که باید آموزش گوگل وبمستر تولز را فرا بگیرید و امری ضروری است، اشاره میکنیم.
- مطمئن شدن از اینکه گوگل به سایت شما دسترسی دارد.
- پاسخ به این سوال که آیا سایت شما کارایی لازم در موبایل را دارد؟
- به شما نشان میدهد که کدام سایتها به سایت شما لینک دادهاند.
- بررسی نمودن اینکه چگونه موتور جستجوی گوگل سایت شما را میبیند.
- مانیتور کردن و برطرف کردن مشکلات امنیتی سایت از جمله Malware or Spam
- کدام جستجوها باعث میشود که سایت شما در صفحه گوگل نمایش داده شود.
- نگهداری از سایت با کمترین درصد خطا جهت کارایی بیشتر آن در موتور جستجوی گوگل
- کدام جستجوها ترافیک بیشتری نسبت به سایر جستجوها به سوی سایت شما هدایت میکند.
- ایجاد و مانیتور کردن مطالبی که میخواهید در صفحه نتایج گوگل به صورت گرافیکی نمایش داده شود.
- ارسال محتوای جدید و Crawl شدن (خزیدن) آن توسط گوگل و حذف مطالبی که نمیخواهید در نتایج گوگل نمایش داده شود.
- بررسی نمودن اینکه آیا محصولات، قیمتها و رویدادهای سایت شما به صورت متمایز در صفحه نتایج گوگل نمایش داده میشود.
چه کسانی باید آموزش گوگل وبمستر تولز را یاد بگیرند؟
هر فردی قادر است از ابزار گوگل وبمستر تولز استفاده نماید، ما در این قسمت میتوانیم افراد را به شکل زیر در رابطه با استفاده از این ابزار دستهبندی کنیم:
- مدیران سایت
- برنامه نویسان وب
- صاحبان کسب و کار
- برنامه نویسان موبایل
- بهینهسازان موتور جستجو (سئو)
در صورتی که از ارزش واقعی ابزار گوگل وبمستر تولز آگاه باشید، در اولین روزی که یک سایت راه اندازی میکنید، به دنبال استفاده از آن میروید. گوگل وبمستر تولز یک پلتفرم جامع و حیاتی برای تمامی افرادی که دارای یک وبسایت هستند و قصد دارند آن را از لحاظ SEO تقویت کنند و همچنین ایرادات و مشکلات ممکن در سایت را شناسایی و برطرف کنند، بسیار کاربردی میباشد. در حقیقت رسیدن به موفقیت و کسب ترافیک و افزایش بازدهی از یک سایت مستلزم استفاده از این ابزار میباشد. گوگل هر آنچه که یک وبمستر حرفهای و حتی یک فرد مبتدی برای مدیریت صحیح یک سایت لازم دارد را در این ابزار ارائه نموده است. در این محتوا از سایت پزشک کسب و کار شما را با این ابزار و کاربرد، مزایای آن، مراحل کار با گوگل وبمستر تولز و تفاوت آن با گوگل آنالیتیکس آشنا نمودیم و در نهایت به دلایل و ضرورت یادگیری گوگل وبمستر تولز پرداختیم.