استارلینک یک سرویس اینترنت ماهوارهای بوده که توسط شرکت اسپیس ایکس (SpaceX) تأسیس شده است. جالب است بدانید که این شرکت در سال 2002 توسط ایلان ماسک راهاندازی شد. پروژه اینترنت استارلینک همچنان در حال گسترش میباشد و تنها طرح بتای آن در شهرهای شمال غربی ایالات متحده اجرا شده که امروزه توجه تمام جهانیان را به خود جلب نموده است. سرویس ماهوارهای استارلینک (Starlink) به تمام مردم جهان این فرصت را برای کاربران فراهم میآورد تا بتوانند از اینترنت جهانی بدون نیاز به مودم با نظارت دولت هر کشور استفاده کنند. همچنین اسپیس ایکس در زمینه طراحی، تولید، پرتاب موشک و فضاپیما فعالیت میکند و پرتاب ماهوارهای استارلینک (Starlink) را از سال ۲۰۱۹ آغاز نموده و تا سپتامبر ۲۰۲۲ بیش از ۳۰۰۰ ماهواره کوچک را به مدار پایین زمین (LEO) پرتاب کرده است.
استارلینک در ابتدا برای ارائه اینترنت پرسرعت با کمترین تأخیر و بیشترین پهنای باند در نقاط روستایی و دور افتاده در جهان ساخته شد. قیمت این سرویس از 110 دلار در ماه شروع و هزینه سخت افزاری آن هم حدود 599 دلار در نظر گرفته شده است. برخلاف تصور اکثر افراد، استارلینک اینترنت ماهوارهای رایگان نمیباشد، به جز در موارد به خصوصی که خود شرکت تصمیم بگیرد در قبال آن هزینه دریافت نکند. به عنوان نمونه اینترنت ماهوارهای رایگان اوکراین. حال با توجه به این رویدادها شاید برایتان این سوال مطرح شده باشد که اینترنت استارلینک چه زمانی و چگونه بهوجود آمده، به چه شکلی میتوان از آن استفاده نمود و بسیاری اطلاعات دیگر مربوط به این سرویس اینترنتی که شاید علاقهمند باشید تا در مورد آنها آگاهی یابید. پس با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید تا پاسخ سوالات مرتبط با استارلینک را بیابید.
تاریخچه استارلینک( Starlink)
- پروژهی استارلیتک در سال 2015 آغاز به کار نمود.
- ماهوارهای آزمایشی اولیه در ۲۲ فوریه ۲۰۱۸ پرتاب شدند.
- در سال 2019 سری دوم ماهوارههای آزمایشی و نخستین اعزام بزرگ سیستم رقم خورد.
- در ماه آگوست سال ۲۰۲۰ نسخه آزمایش خصوصی این اینترنت در شمال ایالات متحده آمریکا و کانادا راهاندازی شد.
- نسخه آزمایش خصوصی در نوامبر ۲۰۲۰ به صورت عمومی به آزمایش گذاشته شد.
- اِسپیساِکس تصمیم داشت پروژه استارلینک را تا انتهای سال ۲۰۲۱ و سال ۲۰۲۲ به پوشش نسبتاً جهانی برساند که میتوان گفت در این کار موفق هم بوده است.
توضیحاتی مختصر درباره کارآفرین موفق و شخص مهم در دنیای تکنولوژی، ایلان ماسک
«ایلان ماسک» که نام کامل وی «ایلان ریو ماسک» میباشد، متولد سال 1971 در آفریقای جنوبی است. او در دو دانشگاه کویینز و پنسیلوانیا درس خواند و دارای دو مدرک تحصیلی لیسانس فیزیک و اقتصاد میباشد. ماسک بنیانگذار شرکتهای تسلاموتورز و اسپیس ایکس است و شغل فعلی وی هم مدیر عامل شرکت SpaceX میباشد. همچنین ماسک به تازگی شبکه اجتماعی توییتر را هم خریداری نموده است.
دارایی ایلان ماسک در 2021 مبلغی حدود 209 میلیارد دلار برآورد شده و این شخص با این سرمایه در حال حاضر به عنوان ثروتمندترین فرد جهان محسوب میشود، رقیب ایلان ماسک از لحاظ میزان ثروت و داراییها، جف بزوس ــ مدیر شرکت آمازون میباشد. همچنین ایلان ماسک به دلیل رشد چشمگیر سهام شرکت تسلا در بورس وال استریت میباشد.
جالب است بدانید بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باورند که با توجه به این که ایلان ماسک مدیریت شرکت دانشبنیان SpaceX را برعهده دارد، ممکن است سود سهام خود را در این شرکت تحقیقات فضایی و برنامههای بسیار بزرگ دیگر همچون سفر به مریخ، سرمایهگذاری کند. همچنین ماسک علاقهمند است تا بخشی از دارایی خود را در طرحهای به نفع عموم و خیریهها صرف کند.
اینترنت ماهواره ای استارلینک دقیقاً چیست؟
واژه استارلینک (Starlink) نام بخشی از اسپیس ایکس و همنام شبکه فضایی اسپیس ایکس که از ماهوارههای مداری تشکیل شده است. این شبکه را میتوان یک صورت فلکی ساختگی در نظر گرفت.
از آن زمان تاکنون ماهوارههای بسیاری به این صورت فلکی ساختگی اضافه گردید و اسپیس ایکس برای گسترش این شبکه فضایی خود، پرتابهای موفق بسیاری داشته است. آخرین عملیات پرتاب ماهوارههای استارلینک هم در تاریخ ۱۲ اسفند با پرتاب ۴۷ ماهواره صورت گرفت.
جهت راهاندازی و استفاده اینترنت ماهوارهای استارلینک به چه تجهیزاتی نیاز است؟
شما با ورود به وب سایت رسمی استارلینک و وارد نمودن محل زندگی و سایر مشخصات قادرید از فعال بودن اینترنت در محل زندگی خود مطلع شوید. شما جهت دریافت اینترنت ماهوارهای باید در آن سایت ثبت نام کرده و پس از پرداخت هزینۀ آن، یک کیت استارلینک که شامل یک دیش، یک پایه دیش و یک پایه روتر Wi-Fi است، برای شما ارسال خواهد شد. همچنین، شما با خرید مودم استارلینک باید یک کابل برق و یک کابل ۲۲ متری برای اتصال دیش به روتر هم دریافت نمایید.
جهت راه اندازی اینترنت ماهوارهای و استفاده از این سرویس، ابتدا مشتریان استارلینک باید دیش ماهواره را برای دریافت سیگنال و ارسال پهنای باند به روتر تنظیم کنند. پیشنهاد میکنیم برای نصب اینترنت ماهوارهای مکانهای باز مانند حیاط یا پشت بام در نظر گرفته شود. ضمناً، یک برنامه جهت راهنمایی و آشنایی کاربران با استارلینک برای اندروید و IOS وجود دارد که جهت انتخاب بهترین مکان و موقعیت برای گیرندههای هر شخص کمک میکند.
آیا میتوان از اینترنت استارلینک همچون اینترنت خانگی استفاده نمود؟
پاسخ این سوال مثبت است، یعنی استارلینک تصمیم گرفته تا همانند شرکتهای هیوزنت (HughesNet)، ویانت (Vianet) و ... اینترنت ماهوارهای را برای بخش خانگی بهویژه در مناطق دور افتاده و روستایی که آنتندهی ضعیفتری دارند یا از اینترنت پرسرعت با پهنای باند بالایی برخوردار نیستند هم ارائه دهد. اینترنت ماهوارهای سیستم سرویسدهی بسیار قوی میباشد که مانند سایر روشها محدودیتی ندارد و به راحتی اینترنت پرسرعتی را به مناطق مختلف ارائه میدهد. همچنین برای بهرهمندی از اینترنت ماهوارهای نیازی به خط تلفن نمیباشد و تنها راه استفاده از اینترنت ماهوارهای، یک دیش ماهوارهای یا ترمینال کوچک میباشد که سیگنالهای ماهوارهها را دریافت میکند و آنها را به تمامی مودمها انتقال میدهد. تجهیزات مورد نیاز جهت استفاده از این سرویس اینترنت باید بر روی سقف، حیاط و فضاهای بسیار نزدیک به خانه نصب شود. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که این سرویس اینترنت ماهوارهای برای افراد ساکن مناطق شهری با تراکم بالا و ساختمانهای مرتفع مناسب نمیباشد؛ زیرا برخی موانعی که در برابر ترمینالهای گیرنده وجود دارد، قادرند فرآیند ارسال و دریافت سیگنال را مختل کنند.
هزینه استفاده از استارلینک (Starlink ) چقدر است؟
استارلینک سه محصول را ارائه میدهد که هر یک برای استفاده نوع خاصی طراحی میشوند و دارای امکانات متفاوتی هستند. این محصولات عبارتند از:
- اینترنت استارلینک: این بسته برای مصارف مسکونی در نظر گرفته شده و هزینه آن مبلغی حدود 110 دلار برای اشتراک ماهانه و 599 دلار برای خرید سخت افزار تعیین شده است.
- کسب و کار استارلینک: بسته کسب و کار استارلینک دو برابر سایر قابلیت آنتندهی بسته مسکونی را به همراه سرعت اینترنت بالا ارائه میدهد. هزینه آن مبلغی حدود 500 دلار در ماه به همراه 2500 دلار هزینه تجهیزات میباشد.
- استارلینکRV: کمیسیون ارتباطات فدرال ایالات متحده در ماه ژوئن 2022 مجوز استفاده از استارلینک برای وسایل نقلیه متحرک از جمله وسایل نقلیه تفریحی، خطوط هوایی، کشتیها و کامیونها را صادر نمود؛ از این رو افرادی که زمان بسیاری را در مسیر جادهها میگذارند، اکنون قادرند با پرداخت 135 دلار در ماه به همراه 599 دلار برای سخت افزار اولیه مورد نیاز، به سرویس استارلینک RV دسترسی یابند.
جهت درخواست این سرویس، کاربران باید آدرس خود را در وب سایت استارلینک وارد نموده و در دسترس بودن خدمات خویش را بررسی کنند. اگر این سرویس در منطقه مورد نظرتان در دسترس نباشد، استارلینک تاریخ تقریبی زمان رسیدن آن را به شما ارائه خواهد داد. بسیاری از کاربران برای ماهها در لیست انتظار باقی میمانند و اکثر لیستهای انتظار به اوایل سال 2023 انتقال یافته است که در نهایت استارلینک درخواستهای خدمات را به ترتیب اولویت ثبت نام بررسی میکند.
سرعت اینترنت استارلینک (Starlink) به چه صورت است؟
طی تحقیقات و گفتههای کاربران استارلینک، سرعت دانلود این اینترنت ماهوارهای در حال حاضر 50 تا 200 مگا بایت در ثانیه و سرعت آپلود آن حدود 30 مگابایت در ثانیه میباشد. زمان تأخیر آن هم تقریباً 20 میلی ثانیه میباشد که با اینترنت زمینی برابری میکند. SpaceX قصد دارد به تدریج سرعت دانلود را به ۳۰۰ مگابیت در ثانیه افزایش دهد اما در زمان حاضر برخی از کاربران با مشکلات ناشی از ازدحام مواجه میشوند.
تاکنون توسط SpaceX، 2500 ماهواره فعال پرتاپ شده و هدف استارلینک این است که هزاران ماهواره دیگر را با سرعت بسیار بالا راهاندازی کند، به عنوان نمونه سرعت دانلود را به 10 گیگابیت در ثانیه برساند. با وجود تمام مسائل شرکت استارلینک در حال رشد و گسترش بوده و مشکلاتی همچون قطعیهای کوتاه یا سرعتهای ناهماهنگ بسیار عادی میباشد و در آیندهای نه چندان دور برطرف خواهند شد.
پینگ اینترنت ماهوارهای استارلینک
پینگ اینترنت ماهوارهای استارلینک 20 الی 40 میلی ثانیه میباشد. همچنین ممکن است اینترنت این سرویس در زمانهایی به صورت بسیار کوتاه قطع شود، البته مسئولان اسپیس ایکس ادعا میکنند با بیشتر شدن تعداد ماهوارهها در مدار، افزایش ایستگاههای زمینی و بهبود عملکرد نرمافزار شبکه، سرعت، پینگ و پایداری اینترنت این شرکت هم ارتقا خواهد یافت.
تأثیر شرایط هوایی و موانع محیطی در دسترسی به استارلینک
اینترنت ماهوارهای استارلینک (Starlink) برای شرایط آب و هوایی نامساعد طراحی شده، به طوری که در وبسایت این شرکت بیان شده: «براساس تحقیقات ثابت شده که استارلینک برای برآمدن از طیف وسیعی از دما و شرایط آب و هوایی طراحی و آزمایش شده است، در برابر سرما و گرمای شدید، برفک، باران و بادهای شدید مقاومت میکند و حتی میتواند برف نشسته روی گیرنده خود را ذوب کند.» استارلینک برای عملکرد مناسب خود در شرایط آب و هوایی نامساعد، از ماهوارههای LEO و یک آنتن آرایهای فازی استفاده میکند. اکنون قصد داریم که عملکرد ماهواره استارلینک در شرایط مختلف آب و هوایی با وجود عوامل مزاحم را بررسی نماییم.
هوای ابری: روزهای ابری معمولی تأثیری بر روی استارلینک نخواهند داشت اما ابرهای طوفانی ممکن است بر روی سیگنالها تأثیر بگذارند؛ زیرا قادرند باران را پدید آورند و در نتیجه سیگنال را قطع کنند. همچنین ابرهای طوفانی مرطوب و متراکم هستند و میتوانند نقش مهمی بر خرابی سیگنال ماهواره داشته باشند.
باران: باران ملایم معمولاً مشکلی را بهوجود نمیآورد اما بارندگیهای شدید ممکن است بر کیفیت سیگنالها تأثیر بگذارند. باران های شدید با ابرهای غلیظ و متراکم همراهاند و هرچه ابرها متراکمتر باشند، احتمال مسدود شدن سیگنالهای رادیویی که به ماهواره استارلینک راه پیدا میکنند، افزایش مییابد.
بادها: اگر دیش استارلینک به درستی و محکم نصب نشده باشد، تکان نمیخورد و در نتیجه حرکت هم نخواهد کرد؛ زیرا تحت تأثیر بادهای شدید قرار نمی گیرد. همچنین دیش استارلینک دارای یک آنتن آرایه فازی میباشد و میتواند ماهوارههایی را که بالاسر خود پرواز میکنند را بدون هیچگونه حرکت فیزیکی ردیابی نماید و به جلوگیری از قطع شدن سیگنال کمک میکند.
برف: بارش برف خفیف معمولاً بر سیگنالهای استارلینک تأثیر میگذارد اما برف سنگین میتواند موجب تجمع رطوبت شود و در مجموع عملکرد سرویسدهی را تحت تأثیر قرار دهد. دیش استارلینک دارای عملکردهای گرمایشی میباشد که برف را به طور خودکار ذوب میکند اما اگر برف در بالای دیش جمع شود، میتوانید جهت جلوگیری از مشکلات سیگنال آن را به صورت دستی تمیز نمایید.
باران و یخ: برف و یخ سنگین بر روی سیگنالهای استارلینک تأثیر منفی خواهد گذاشت. صحیح است که عملکرد گرمایش به صورت خودکار یخ و برف را ذوب می کند اما یخ زدگی شدید یا بارانهای سنگین به مداخله دستی جهت تمیز کردن دیش نیاز دارد.
مه: مه معمولی نباید بر روی سیگنال استارلینک تأثیر بگذارد اما مه غلیظ میتواند موجب از دست دادن یا قطعی سیگنال شود. مه سنگین رطوبت بسیاری را با خود به همراه دارد و میتواند به اندازهای متراکم باشد که سیگنال را قطع کند.
اختلال و پارازیت: خدمات اینترنتی استارلینک در برخی از مناطق به دلیل عوامل مختلف رادیویی ممکن است به صورت عمدی یا غیرعمدی تحت تأثیر قرار گیرد که این موضوع نشان میدهد مجموعه گیرنده و فرستندههای استارلینک قادرند از این گونه اختلالات عبور نمایند.
آیا اینترنت ماهوارهای استارلینک برای کاربران داخل ایران هم قابل استفاده است؟
پس از آشنایی با اینترنت ماهوارهای استارلینک احتمالاً نخستین سوالی که ممکن است ذهن شما را درگیر کند این است که آیا در ایران هم میتوان از این اینترنت ماهوارهای استفاده کرد؟ سه چالش جهت استفاده بدون دردسر از استارلینک بر سر راه ما ایرانیان وجود دارد که عبارتند از:
1- به دلیل تحریمهایی که از سوی آمریکا علیه ما اعمال شده، شرکتهای خدماتی IT فروش وسایل الکترونیکی خود را به ایران ممنوع کردند و متأسفانه کاربران ایرانی نمیتوانند به راحتی ترمینالهای آنها را خریداری نمایید.
2- استفاده از این سرویس اینترنتی برای کاربران ایرانی کاملاً غیر ممکن نیست اما بسیار مشکل و دور از انتظار به نظر میرسد. همچنین با وجود این که شرکت اسپیس ایکس ارزان بودن این سرویس اینترنتی را برای مردم جهان اعلام نموده، اما با توجه به تورم و گرانی در ایران و بالا بودن قیمت دلار، هزینه این سرویس برای مردم بسیار سنگین خواهد بود. به عنوان نمونه اگر هزینه یک ماه استفاده از این سرویس اینترنتی را همان 135 دلار در نظر بگیریم، برای کاربران ایرانی حدود 4 الی 5 میلیون تومان هزینه خواهد داشت.
3- ارسال و دریافت دادهها از طریق این ماهوارهها برای ایرانیان، مسئلهای بسیار امنیتی میباشد؛ زیرا هیچ یک از مراکز امنیتی و مخابراتی کشورمان بر روی آن نظارتی نخواهند داشت. به همین دلیل ممکن است به شهروندان استفاده از این سرویس اجازه داده نشود.
اینترنت استارلینک کجا در دسترس است؟
استارلینک در حال حاضر به 36 کشور با مناطق پوششدهی شده محدود، خدمات خود را ارائه میدهد. این شرکت تصمیم گرفته تا پایان سال 2023 علاوه بر کشور ایالات متحده، پوشش خود را به تمامی نقاط این قاره گسترش دهد. گرچه چند کشور مانند: پاکستان، هند، نپال و سریلانکا به زودی تحت پوشش استارلینک قرار میگیرند. در حال حاضر استارلینک برنامۀ خاصی برای ارائه خدمات به چندین کشور از جمله: روسیه، چین، کوبا و کره شمالی ندارد اما این اواخر در مورد ارائه خدمات اینترنت استارلینک به ایران صحبتهایی صورت گرفته است.
آیا اینترنت استارلینک قابلاعتماد است؟
اخبار و اطلاعاتی که در رابطه با اینترنت ماهوارهای استارلینک به مردم داده میشود از سوی منابع بسیار معتبری همچون: مجله فست کمپانی (Fast Company) و CNBC بوده که نشاندهندۀ رضایت مردم از اینترنت ماهواره استارلینک میباشد، البته خود استارلینک به صورت واضح اعلام کرده که برخی مواقع احتمال قطعی اینترنت دردورههای آزمایشی پروژه وجود دارد. برخی از سایتها اختلالات سرویسهای گوناگون در آمریکا را گزارش میکنند و 4 مورد اختلال از این سرویس اینترنت ماهوارهای در ماههای ژانویه، فوریه و آوریل سال ۲۰۲۱ و حتی مارس ۲۰۲۲ گزارش شده است. در صورتی که مشتریان سرویس هیوزنت هیچ مشکل یا اختلال مهمی را اطلاع ندادهاند و کاربران سرویس اینترنت ماهوارهای ویاست (Viasat) هم فقط یک مورد اختلال را گزارش دادهاند، البته لازم به ذکر است که تمامی اختلالات سرویس استالینک، تنها در چند ساعت حل میشوند.
سرعت اینترنت ماهوارهای در مقایسه با سرعت اینترنت فیبر نوری
جالب است بدانید که سرعت اینترنت ماهوارهای در آینده نه چندان دور به اندازه سرعت اینترنت فیبر نوری نخواهد رسید؛ زیرا امواج دربردارنده اطلاعات درخواستی کاربران برای عبور از هواکره و رسیدن به ماهوارههای ارائه دهنده باید مسافت بسیاری را طی کنند و قطعاً دریافت سیگنالها از این ماهوارهها توسط ترمینالهای گیرنده هم مدت زمان بسیاری به طول میانجامد. از این رو سرعت اینترنت ماهوارهای در مقایسه با سایر سرویسهای اینترنت پرسرعت به میزان قابل توجهی کمتر است. طولانی بودن زمان فرآیند ارسال و دریافت سیگنالها در هنگام استفاده از اینترنت ماهوارهای سبب افزایش تأخیر این سرویس اینترنت هم میشود، به همین علت افراد در زمان استفاده از تلفن ماهوارهای صداها را با تأخیر میشنوند. البته استارلینک به کاربران این مژده را داده که به منظور افزایش سرعت و کاهش تأخیر اینترنت، ماهوارههای مداری خود را در ارتفاع کمتری از سطح زمین مستقر خواهد کرد. در حقیقت ارتفاع این ماهوارهها از سطح زمین نسبت به ارتفاع سایر ماهوارهها حدود 60 برابر کمتر خواهد بود که این امر موجب کاهش مدت زمان ارسال و دریافت سیگنالها میان تجهیزات گیرنده، فرستنده و کاهش تأخیر اینترنت میشود. البته هنوز اظهارنظر درباره تأثیرگذاری یا عدم تأثیر این اقدام استارلینک برای کاهش تأخیر اینترنت زود است. اینترنت فیبر نوری در برخی از کشورها نسبت به سرعت وعده داده شدۀ اینترنت ماهوارهای استارلینک از سرعت بسیار بالاتری برخودار هستند اما پیادهسازی گسترده این سرویس اینترنت و افزایش مناطق تحت پوشش آن اقدامی دشوار میباشد و انتقال فیبرهای نوری کلیۀ منازل روندی زمانبر است. البته پرتاب ماهوارهها به فضا تا حدودی ساده بوده و برای اجرای اینترنت ماهوارهای مراحل کمتری باید طی شود و قطعاً سرویسهای اینترنت ماهوارهای سریعتر از اینترنت فیبر نوری برای مناطق محروم و دور از دسترس قابل استفاده خواهند شد و میتوان از این سرویسهای اینترنتی جهت برقراری تماسهای تلفنی هم استفاده نمود. همچنین باید به این نکته اشاره کنیم که ماهوارههای استارلینک افزونبر انتقال امواج اینترنت، جهت ارسال سیگنالهای GPS هم استفاده خواهند شد.
بدون شک در آینده ماهوارههای استارلینک در زمینه ارائه اینترنت ماهوارهای نسبت به سایر رقبای خود موفقتر خواهد شد؛ زیرا این پروژه تحت حمایت اسپیس ایکس پیادهسازی و اجرا میشود و این شرکت تنها شرکت هوافضایی است که ماهوارهبر قابل فرود با قابلیت استفاده مجدد دارد که این مورد برگ برنده برای استارلینک در مقایسه با سایر رقبای آنها بهشمار میرود. همچنین باید به این نکته اشاره کنیم که ایلان ماسک در سال 2018 اظهار داشته که درآمد حاصل از اینترنت استارلینک قادر است هزینۀ هدف بلندپروازانه شروع زندگی بشر در سیاره مریخ را تأمین کند. در صورتی که شاهد چنین اتفاقی باشید، ممکن است اسپیس ایکس یک شبکه متشکل از ماهوارههای اینترنترسان هم برای سیاره سرخ ایجاد کند. از این رو کاربران استارلینک قادرند در ایجاد اینترنت پرسرعت برای سیاره مریخ در آینده هم نقش ایفا کنند.
جمعبندی
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، اینترنت ماهوارهای استارلینک با هدف گسترش دسترسی به شبکه اینترنت در مناطق محروم، کمجمعیت و غیرقابل عبوری که امکان اتصال آنها به شبکه فیبر نوری فراهم نیست، ایجاد شده است. این سرویس قدرت رقابت با شرکتهای ارائه دهندۀ خدمات اینترنت بر بستر فیبر نوری در شهرهای بزرگ را از لحاظ سرعت دسترسی و قیمت ندارد اما با توجه به پتانسیل فنی استارلینک در خدماترسانی اینترنتی به هر نقطه از زمین که با افزایش ماهوارههای آن و دریافت مجوزها امکانپذیر است، انتظار میرود دسترسی به خدمات اینترنت پرسرعت در هر نقطه آسانتر شود. ما در این محتوا از سایت پزشک کسب و کار شما را به طور کامل با پروژه استارلینک که توسط شرکت اسپیس ایکس با مدیریت ایلان ماسک در حال پیادهسازی است، آشنا کردیم. همچنین افزون بر معرفی کلی این پروژه فوقالعاده درباره کارآفرین موفق و شخص مهم در دنیای تکنولوژی «ایلان ماسک» هم به صورت مختصر توضیحاتی ارائه کردیم، از این که تا پایان این مقاله همراه ما بودید از شما عزیزان سپاسگزاریم.