ایده نیم کره چپ
- زمان تقریبی مطالعه 5 دقیقه
- 2978
ایده نیم کره چپ
مغز کسب و کار جلو برنده و نقطه ی پیشران همه ی اعضاست.اعضای اتاق فکر کسب و کار با ایدهپردازی و خلاقیت خود، مسیر استارت آپها را به سمت سودآوری هموار میکنند.
ریشهی شرکتهای مبتنی بر کارآفرینی به طور انکار ناپذیری با ایده و ایده پردازی گره خورده، هیچ استارت آپی بدون ایدهای جدید و بکر نمیتواند ادعای ساخت کالایی نو یا خدماتی نوین را داشته باشد.
اما متاسفانه بسیاری از کارآفرینانِ کشور ما گمان میکنند همان ایدهی ابتدایی که سبب تولد کسب و کار میشود، قادر است سود و ترقیِ تمام عمر یک شغل را تضمین کند؛ حال آنکه در دنیای امروز ما، که عصر ایده پردازیست، چنین نگاهی فقط موجب زیان ده شدن کسب و کارها در دراز مدت خواهد شد.
دنیای امروز، مملوء از تحولات دائمی تکنولوژیک و فناورانه خصوصاً در عرصه ارتباطات است. در چنین عصری، هر لحظه، تحولی جدید را در پی دارد، و هر تحولی به تبعش نیازی جدید را برای انسان رقم میزند. به عنوان مثال تکنولوژی دههی ابتدایی قرن 21، مردم دنیا را به ارتباط صوتی از راه دور محتاج کرد. شرکتهای صوتی و ارتباطاتی برای رفع این نیاز، تلفن همراه را به طور انبوه عرضه نمودند اما مسیر پیشرفت تکنولوژی برای مقولهی ارتباطات از راه دور متوقف نماند، برای همین ایده پردازیها در خصوص رفع نیاز های جدید مردم (که به علت پیشرفت تکنولوژی رخ نموده بودند) آغاز شد. شرکتهایی مثل آلکاتل یا موتورولا که اتاق فکری برای کسبشان ترتیب نداده بودند پس از مدتی به مثابه انسانی بی مغز درآمده و در حالت کما فرو رفتند؛ تلفنهای همراه این شرکتها در طول چند سال هیچ تغییری نیافته بود اما رقبای آنان مثل سامسونگ و اچ تی سی یا اپل با تشکیل یک اتاق فکر چابک، هر ثانیه را در پی دست یابی به ایدهای جدید مغتنم شمردند.
نتیجهی کار، سود و فروش هرچه بیشتر برای کمپانیهای دارای اتاق فکر و نابودی و اضمحلال کسب و کارهای فاقد مغز(اتاق فکر) بود.
مثال فوق نمایان میکند که بدون اتاق فکر رقابت در امور مبتنی بر کارآفرینی ممکن نیست، هر اتاق فکری هم مثل مغز انسان بهترین راهبرد را برای تک تک اعضا تدوین میکند (و همان طور که پیشتر اشاره شد مهمترین عناصر اتاق فکر هر کسب و کار ایده پردازی و خلاقیتاند).
بنابراین ایده پردازی در اتاق فکر باید به صورت دائمی و بدون توقف صورت پذیرد، روش مند بودن فرآیند ایده پردازی از اهمیت بالایی برخوردار است در این یادداشتها به برخی از مهمترین متودولوژیهای ایدهپردازی، اشاره خواهیم داشت اما فراموش نکنید برای اتخاذ روشی نوین جهت ایدهپردازی در کسب و کار خود، به مربی دلسوز و با تجربه محتاجید که در تمام این روند، شما را یاری دهد. بی شک بنیان گذار پزشک کسب و کار و کارآفرین برتر سال 97 بهترین معلم برای شماست، ایده پردازی مقوله سادهای نیست و صرفا با آموزش های حضوری و راهنمایهای بلند مدت قابل اکتساب است.
روش طوفان فکری از روشهای مرسوم برای ایده پردازیست، در این روش تمامی اعضای اتاق فکر بدون توجه به محدودیتها تمام ایدههای به ذهن رسیده را بیان میکنند، هیچ کس در این فرایند مداخله یا ایجاد مزاحمت نکرده و همهی افراد بدون خجالت ایده خود را به سمع سایرین میرسانند. ایدههای افراد باعث همافزایی در اتاق فکر خواهد شد، هر عضو حاضر در اتاق فکر باید در تلاش باشد تا با استفاده از نحوه تفکر دیگران ایدهی خود را کمال بخشند یا ایدههای سایرین را با هم ترکیب کنند.
این روش از حدود دههی 50 میلادی در آمریکا متداول شد. بسیاری از ایدههای نوین و سودآور مرهون روش طوفان فکری هستند، اما این روش فقط با حضور شخص ناظری که تجربه این امر را داشته و بر فرآیند کسب هم مسلط باشد امکان پذیر است، لذا پزشک کسب و کار میتواند برای تربیت شخص ناظر به شما کمک رساند.
روش دیگر، به تفکر معکوس موسوم است، در این روش به جای تلاش برای حل مساله، به پیچیده و سختتر کردن مساله فکر میکنیم، در این حین ایدههای بکری در ذهن جرقه میزنند. مثلا اگر میخواهید تعداد بازدید کنندههای سایتتان افزایش یابد، باید به این فکر کنید که چطور بازدید از سایت شما کم میشود، تجربه ثابت کرده با تفکر معکوس علاوه بر درک بهتر شرایط کسب و کار، ایدههای خوبی هم برایتان به ارمغان می اید.
مِتُد دیگر به تحلیل ریخت شناسی معروف گشته، برای ایده پردازی با این روش میباید تمامی حالات ممکن برای ساخت یا ارائه ی یک محصول جدید را در هم ضرب کنید.
بگذارید با یک مثال شرح دهم: فرض کنید در تلاش برای ایده پردازی در خصوص تولید یک کیف دستی جدید برای خانمها هستید، در این جا المانهای مختلفی مثلِ رنگ، جنس، مدل و ... دخالت دارند. حالات مختلف این المانها را به 3 یا 4 المان محدود کرده و آنها را در هم ضرب کنید؛ مثلا با سه استایل متفاوت و 3 رنگ ابی- مشکی – کرم، 9 حالت مختلف به وجود می آید، طرح اولیه همهی این 9 حالت را رسم کنید، سپس بخشهایی از کیفهای بدست آمده را که مورد پسندتان هستند باهم ترکیب کنید، حاصل کار احتمالا یک کیف دستی دو رنگ با استایلی خاص که از ترکیب دو سبک متولد شده، خواهد بود. این روش درمورد مسائل بزرگتر به مراتب پیچیدهتر خواهد شد لذا جهت اتخاذ آن به اتاق فکری متخصص نیازمندید. میتوانید برای تشکیل اتاق فکری قدرتمند یا مغزی باهوش برای کسب و کارتان از تجربیات سید احمد سیدی مطلق بنیان گذار پزشک کسب و کار بهره بگیرید.
بعد از کسب ایدهی خود باید آن را به اجرا درآورید، ما در "مراحل اجرایی کردن ایده" فرایند آن را به طور خلاصه شرح دادهایم.
نظر