نگاه پزشک کسب وکاربه فرانچایز یا حق امتیاز انحصاری
- زمان تقریبی مطالعه 4 دقیقه
- 2740
سلام، سید احمد سیدی مطلق هستم؛ با مقاله ای دیگر از سایت پزشک کسب و کار در خدمت شما هستیم. حتما تا به حال نام رستوران های زنجیره ای کی اف سی، مامان جون، افق کوروش و امثال این ها به گوشتان خورده است. چگونه این کسب و کارها توانسته اند تعداد بسیار زیادی شعبه را در اختیار خود بگیرند و اداره کنند؟ مدل بیزنس فرانچایز چیست و چگونه برای همکاری شرکت ها استفاده می شود؟
حق امتیاز انحصاری یا فرانچایز
تا به حال، به این فکر کردید که چطور برند های بزرگی مثل مک دونالد این همه شعبه های فراوان در سطح دنیا دارند؟ فرانچایز در اصل اجازه استفاده از نام تجاری و اعطای نمایندگی برندهای بزرگ تجاری، خدماتی و صنعتی در ازای دریافت درصدی از درآمد طبق توافقی بلندمدت برای حق استفاده از نام برند و امتیاز آن به منظور گسترش کسب و کار برندها و نامهای بزرگ و مشهور است.
به طور کلی، فرانچایز برای کسانی مناسب می باشد که سرمایه دارند ولی ایده ای برای شروع کسب و کار برای خود ندارند و در نهایت مایل هستند سرمایه خود را در یک کسب و کار با درجه آزادی متوسط به کار انداخته و سود متوسطی هم به دست آورند.
بسیاری از صاحبین کسب و کار، برای رشد سریع کسب و کار خود از فرانچایز استفاده می کنند و به برندی بزرگ تر و موفق تر اکتفا می کنند. با این حال، بسیاری از صاحبان کسب و کار رویای دیدن نام تجاری خود را به عنوان نامی بزرگ، با شبکه ای گسترده در سراسر جهان در سر می پروارانند.
تاریخچه ی فرانچایز
یکی از نام آشناترین نوآوریهای تجارت، فرانچایز است. فرانچایز را نخستین بار فردی به نام "ایساک سینگر" در سال 1850 ارائه داده است. سینگر همانی است که بسیاری از ایرانیان با چرخهای خیاطی او آشنایی دارند. مهمتر از این محصولات، باید وی را خالق مفهوم و مدل فرانچایز در سال 1850 دانست.
خب، حالا که با مفهوم فرانچایز آشنا شیدم، باید بدانیم که چگونه می توانیم به یک فرانچایز تبدیل شویم؟
برای اینکه بتوانید به یک فرانچایز تبدیل شوید، ابتدا باید هزینه ی حقوق انحصاری آن برند را پرداخت کنید. در صورت پرداخت هزینه و عقد قرارداد انحصاری می توانید از امتیازهای آن برند که شامل موارد زیر می باشد استفاده کنید:
در ادامه برای اینکه با اصل این موضوع آشنا شوید، مثالی را برای شما می آورم.
مجموعه رستورانهای فست فود مامانجون، که جزو بزرگترین فرانچایزهای ایران است می خواهند به شما حق امتیاز بدهد. شما به ازای مبلغ معینی، حق امتیاز فروش محصولات مامان جون را از آن دریافت خواهید کرد و فست فود مامانجون مکان و کالا و نیروی آموزش دیده را در اختیار شما خواهد گذاشت. در ادامه ی این واگذاری، مامان جون از فروش شما سهم خواهد داشت. شما صرفا مدیریت یکی از شعب را در اختیار خواهید داشت و خط مشی این مدیریت نیز بر اساس اصول اصلی شرکت مامان جون خواهد بود.
مزایای فرانچایز برای گیرنده آن
به طور کلی استفاده از فرانچایز در کسب و کار، مزایا و معایبی دارد. برای بررسی مزایا و معایب باید از دید فرانچایزدهنده و فرانچایزگیرنده به مسئله نگاه کرد:
مزایا برای فرانچایز دهنده
معایب سیستم فرانچایز، برای فرانچایز گیرنده
و در پایان، با توجه به سال ها تجربیاتی که در زمینه ی بیزینس و کسب و کار با عنوان پزشک کسب و کار به دست آورده ام، اگر ایدهای خلاقانه برای برپا کردن یک کار جدید و صبر زیاد برای به انتظار نشستن موفقیت ندارید و از شکست اقتصادی و از دست رفتن سرمایه خود نیز بیمناک هستید بهتر است استفاده از الگوی فرانچایز را بهعنوان یک پیشنهاد منطقی در صدر تصمیمات خود قرار دهید.
نظر